LOADING

Type to search

Pelerinaje

Ostrog – acasă la Sfântul Vasile cel de dincolo de nori

Share

Ostrog – cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Serbia şi Muntenegru. Unii îl numesc chiar cel de-al treilea loc de pelerinaj al lumii. La Ostrog vin pentru închinare nu doar ortodocşi, ci şi catolici ori musulmani. La un sfânt ortodox: Sf. Vasile al Ostrogului – sfântul de dincolo de nori.

Viaţa Sfântului Vasile al Ostrogului

Sf. Vasile al Ostrogului s-a născut în anul 1610 (28 decembrie) într-o familie evlavioasă din satul Mrkonjici (Herţegovina). La botez a primit numele de Stoian. A fost atras de viaţa Bisericii, având dragoste fierbinte de Dumnezeu, încă din fragedă pruncie. Pentru a fi ferit de ispitele acestei lumi, părinţii săi l-au dus la Mânăstirea Zavala. Este tuns în monahism, de tânăr, la Mânăstirea Tvrdog (Trebinje), primind numele de Vasile. Călătoreşte, îndată după intrarea în monahism, la marile lavre sârbeşti, la Locurile Sfinte şi în Rusia. La aproape 30 de ani, monahul Vasile este hirotonit episcop al Herţegovinei, devenind un neînfricat apărător al Dreptei Credinţe atât în faţa extinderii islamului, cât şi în faţa prozelitismului catolic. Căutând liniştirea şi fiind iubitor de nevoinţă, se retrage alături de vestitul pustnic Isaia, la Mânăstirea Ostrog din Muntenegru, unde, în 1651, este numit stareţ. Trece la cele veşnice pe data de 29 aprilie 1671, la Ostrog, fiind înmormântat în biserica Intrării în Biserică a Maicii Domnului. După şapte ani de la moartea sa, Sf. Vasile i se arată în vis, în trei rânduri, stareţului Mânăstirii Ostrog, cerându-i acestuia să-i fie dezgropat trupul. După ce s-au ţinut şapte zile slujbe şi rugăciuni neîncetate, trupul Sfântului a fost dezgropat, fiind aflat întreg şi plin de bună-mireasmă.

Pelerin în ţara de dincolo de nori

Ostrogul e o ţară de piatră. La doar doi paşi de porţile cerului. Locuitorii din câmpia Bjelopavlici chiar au credinţa că locul e mult mai aproape de cer decât de pământ. De la mânăstire până la Niksici, cel mai apropiat oraş, sunt mai bine de 15 km. Cuibul de vulturi se zăreşte din depărtări. E de ajuns, pe cale, să pronunţi numele Sfântului Vasile şi orice localnic se ridică plin de evlavie în picioare. Îşi face semnul crucii şi se grăbeşte să rostească: Slava mu i milost (A lui fie slava şi pe noi să ne miluiască). Pe 29 aprilie (12 mai) tot Muntenegrul e în sărbătoare. În acea zi, şiruri nesfârşite de pelerini se îndreptă către Ostrog. Către cer. Credincioşii din satele din regiune încă mai spun şi astăzi: Pornim spre cer, la Sf. Vasile. De la mânăstirea de jos până la cea de sus se merge doar cu picioarele goale. Pe mulţi dintre pelerini îî zăreşti însă târându-se pe genunchi, cu multe sute de metri înainte de a ajunge la mânăstirea de jos. Unii, văzându-te că îi priveşti mirat, îngaimă – aproape fără să-i întrebi: Nebo, nebeto (Cer, cer…). Pe bună dreptate, etnologii sârbi privesc Ostrogul ca pe un fenomen fără corespondent în Balcani.

Focul din cer

Faima Sfântului Vasile s-a răspândit, de mai bine de trei veacuri, nu doar în Muntenegru şi Serbia, ci până spre marginile Europei şi chiar în Statele Unite. Minunile săvârşite de sfântul din Ostrog atrag necontenit bolnavi şi neputincioşi din toate colţurile lumii. Catedrala din Niksici, frumoasele biserici din Kumbor, Dobrota, Bileci, Prijepolje, Obzovici ori Svcugi – toate sunt închinate Sfântului Vasile.Drumul către Ostrog, la moaştele sfântului, e o amintire de neşters, încă din copilărie, în sufletul oricărui sârb ori muntenegrean. Credincioşii din satele de la poalele muntelui Mânăstirii Sf. Vasile de dincolo de nori ştiu cu toţii de la părinţii lor cum într-o noapte fără stele, pe la începutul veacului trecut, cerul s-a luminat fără de veste, ca de sfârşit de lume. Mânăstirea a ars atunci în întregime. Chiar şi a doua zi a continuat să ardă. Sus, în lavră, pluteai pe argintul norilor, sub un soare dogoritor, în vreme ce în vale era vreme mohorâtă. Din când în când, din cer, printre nori, cădeau limbi foc asupra văii. A scăpat neatinsă doar racla cu moaştele Sfântului Vasile şi câteva fragmente vechi de frescă de pe pereţii unei bisericuţe din stâncă, sub care s-a aflat gravat un nume straniu: Radul Zograf…

Vindecarea unui senator american de către Sfântul Vasile al Ostrogului

La Mânăstirea Ostrog poţi afla o mulţime de povestiri legate de minunile Sfântului Vasile; atât din trecut, cât şi de astăzi. Povestea senatorului american William Bill Bar este descrisă chiar de soţia sa, psihiatra Dojna Galic Bar, într-o recentă carte, apărută în Statele Unite, ce poartă titlul Blue Pigeon. Senatorul republican din Illinois a supravieţuit unei încercări de asasinat din anul 1970. Fiind grav rănit, medicii nu au reuşit să-i salveze un picior. Durerea surdă pe care o resimţea mereu la picior şi febra permanentă nu şi-au aflat vreme îndelungată leacul. Nici un medic şi nici un fel de medicament nu i-au fost de folos. Într-o noapte, senatorul a avut un vis neobişnuit. Se făcea că vizitează o bisericuţă albă de pe o stâncă. Visul s-a repetat în mai multe rânduri. Tot în vis, un bătrân cărunt, aflat în acea mânăstire, îi vindeca pe bolnavi, deîndată ce aceştia se atingeau de haina sa. Nici senatorul şi nici soţia sa nu au înţeles iniţial semnificaţia visului. În timpul unei vizite la biroul unui producător de proteze, senatorul a observat pe peretele sălii de aşteptare un tablou cu o bisericuţă albă, construită pe o stâncă, şi o icoană cu chipul unui sfânt cu părul şi barba precum neaua. Totul era ca în vis! De la producătorul de proteze, originar din fosta Iugoslavie, a aflat mai multe amănunte despre Ostrog şi Sf. Vasile. S-a hotărât deîndată să viziteze mânăstirea. Era în 1980. Cât timp a stat în Muntenegru, a urcat cu greu muntele, la mânăstire, de mai multe ori, închinându-se la moaştele Sfântului Vasile. Aceste pelerinaje, a afirmat mai apoi senatorul, nu le-a putut compara cu nimic altceva din viaţa sa. De la o vizită la alta, durerile sale s-au împuţinat. Când s-a întors acasă din călătorie, nu a mai simţit nici un fel de durere la picior! A început să creadă de atunci în puterea mijlocitoare a sfinţilor către Dumnezeu, împărţind adeseori cunoscuţilor iconiţe cu Sf. Vasile al Ostrogului…

Rugăciune către Sfântul Vasile, marele făcător de minuni din Ostrog

Sfinte Vasile, păzitorule minunat al poruncilor lui Hristos, fii ajutător mie, păcătosului, aşa cum te înduri pururea de toţi cei care vin cu credinţă către tine. Ocroteşte-ne pe noi, cei care îţi urmăm cu sârg întru cele duhovniceşti; roagă-te Mântuitorului pentru întreg poporul cel bine-credincios, ca unul ce te-ai arătat mare luptător pentru credinţa cea dreaptă. Luminează-ne pe noi cei ce cădem la tine, topind întunericul ce ne împresoară şi încălzind inimile noastre cu Duhul lui Dumnezeu, după cum cu rugăciuni şi cu lacrimi ai încălzit stâncile cele reci ale înălţimilor pe care te-ai nevoit, ca să fim izbăviţi de toată primejdia şi necazul. Şi aşa cum te înduri de cei neputincioşi şi bolnavi, veniţi din depărtări ca să se închine la sfintele tale moaşte, izbăvindu-i de demoni şi tămăduindu-i sufleteşte şi trupeşte, aducând pace între fraţi şi bucurie celor aflaţi în întristări, tot astfel, Sfinte Vasile, mare făcătorule de minuni din Ostrog, auzi-ne şi pe noi acum, pe cei care cădem către tine – în numele Domnului nostru Iisus Hristos – şi ne miluieşte. Amin!

Gheorghiţă CIOCIOI

3 Comments

 1. larisa 20 noiembrie 2015

  Doamne ajuta!
  Este o mare bucurie pentru mine sa aud din nou de Marele Sfant Al lui Dumnezeu, Vasile al Ostrogului! Este Sfantul meu de suflet, care mi-a ajutat familia in momente de cumpana ale vietii. Dumnezeu sa aiba mila de noi toti si sa primeasca rugaciunile sfintilor sai pentru noi!
  Larisa

  Răspunde
 2. Marin Vasilica 5 martie 2017

  Multumec lui DUMNEZEU ca ne-a calauzit pasii si am ajuns la Manastirea Ostrog ,unde am avut ocazia sa ating Moastele Sf Vasile si sa ma rog pentru sanatatea familiei mele. Un pelerinaj facut mai in graba si cu multe emotii datorita drumului ingust pana in varful muntelui unde parca nu mai ajungeam. Cu greu,ocrotiti de DUMNEZEU, am parcat masina si apoi am pornit la drum cu toata familia scurtand drumul prin padure ,crezand noi ca ajungem mult mai repede,dar ne-am inselat pentru ca acele poteci erau destul de abrupte si oboseala si-a spus cuvantul..Nu ne-am dat batuti si am ajuns, nu pot descrie in cuvinte ce am vazut,. acele frumuseti care se asterneau in fata ochilor nostri. Acolo pelerini din toata lumea, se asezau la rand si stateau cand si cand sub cate o umbrela, pentru ca era august-2013 si soarele ardea ingrojitor. Mare mi-a fost mirarea ca stand la rand sa vad ca in toate fisurile din zidurile, ce marginea balustrada de sustinere erau bagati bani din toata lumea ! Oare la noii ar fi stat acestia in timp? In fine nu sunt eu demna sa judec pe cineva! Pana sa ajungem in acele pesteri din stanca varuite in alb si sa ne inchinam la acesti Sfinti, dupa soarele arzator cerul s-a inorat si a inceput o ploaie torentiala cu fulgere si trasnete foarte puternice .Poate ca asa s-a vrut sa mai fim supusi si la alte incercari, dar am rezistat ,uzi ca niste paparude, am patruns cu piosenie la raclele Sfintilor lui DUMNEZEU pentru o scurta rugaciune, ca doar pentru aceea am facut aceasta calatorie. Imi cer scuze daca am scris prea mult si v-am plictisit dar va recomand sa vizitati acele locuri sfinte si mirifice ale poporului mu
  ntenegrean O tara de basm, cu un relief deosebit, mare cu munte ,multe parcuri nationale cu o infrastuctura buna si cu oameni minunati.Va recomand pentru vacantele dumneavoastra Muntenegru!

  Răspunde
 3. Apostoiu Maria 1 mai 2017

  Hristos a inviat Se poate comunica cu slujitorii Sfintei Manastiri prin scrisoare,,telefon, email ?

  Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *