LOADING

Type to search

Articole sponsorizate

Cum se organizează un parastas

Share

Rânduiala creștinească este foarte clară în ceea ce privește organizarea unui parastas, însă cu toate acestea sunt comise deseori diferite greșeli atunci când au loc pomenirile pentru cei morți. Dacă pentru tine este important să respecți regulile pentru organizarea unui parastas, atunci îți vom spune în următoarele rânduri care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Când se face pomenirea morților

În primul rând, credincioșii vor plăti la biserică pomelnice, ce mai sunt numite și sărindare. Acestea sunt citite la Sfânta Liturghie pentru o perioadă de 40 de zile sau chiar pe parcursul unui an. Uneori credincioșii mai obișnuiesc să depună aceste pomelnice la mai multe biserici.

Parastasul se va face, în mod obișnuit, după ceremonia de înmormântare. Apoi, parastasul se mai ține la 3, 9 respectiv 40 de zile. Pentru o perioadă de 7 ani de la deces, parastasul va fi organizat anual.

Există anumite zile de sărbătoare în care se face pomenirea persoanelor decedate. Pe lângă ziua de sâmbătă, care mai este cunoscută și ca fiind ziua morților, sunt anumite zile importante în care se face pomenirea morților. Dintre acestea, putem menționa Joia Mare, primele 6 sâmbete din Postul Mare, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Ajunul Crăciunului sau sâmbăta de dinaintea sărbătorii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

De la o astfel de pomenire nu pot lipsi pachetele alimentare pentru parastas în care sunt incluse, în mod obișnuit, și cele necesare pentru a fi duse la biserică. Aici includem colacul, coliva, sticla cu vin și lumânările. De regulă, firmele de servicii funerare oferă astfel de pachete alimentare pentru parastas, așa că ai putea solicita și tu acest serviciu atunci când ai nevoie. Funerare Alexandru este o firmă de pompe funebre care te poate ajuta în acest sens.

Sunt zile în care nu se face parastas, iar dacă ziua comemorării decedaților pică într-o astfel de zi, va trebui să ai grijă să organizezi pomenirea înaintea acestei date, nu mai târziu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up